zpět na novinky

Obaly ve fast foodech obsahují toxické látky

Obaly ve fast foodech obsahují toxické látky

Američtí vědci z nevadského institutu Silent Spring zjistili, že třetina obalů z rychlého občerstvení je kontaminovaná nebezpečnými chemikáliemi, které můžou kontaminovat i jídlo samotné.

Obsažené škodlivé látky zvané polyfluoroalkyly (PFAS) mohou údajně přispívat i ke vzniku rakoviny. Výzkumníci zkoumali více než 400 papírových obalů, krabiček a kelímků podávaných ve 27 různých fast foodových restauracích po celých Spojených státech.

V obalech, ve kterých jsou převážně hamburgery, se škodlivé látky vyskytovaly ve 38 % případů. Papírové krabičky, ve kterých se prodávají například hranolky, propadly v testu bezpečnosti v pětině případů. Naopak kelímky na nápoje byly úplně nezávadné. Látky PFAS se do obalů přidávají, protože odpuzují mastnotu a vodu.

Zdroj: Daily Mail