zpět na novinky

Superkluzké stěny lahviček výrazně sníží plýtvání

Superkluzké stěny lahviček výrazně sníží plýtvání

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli nový povrch LiquiGlide, se kterým je vnitřní stěna lahvičky, například na kečup, superkluzká. Jeho využití se neomezuje pouze na lahve kečupu; snáze půjde dostat ven i obsah jiných nádobek, jako jsou ty se zubní pastou, kosmetikou, medem či lepidlem.

Vědci z MIT věří, že jejich vynález, spočívající ve speciálním povrchu, dokáže výrazně snížit plýtvání. Při výrobě se nádobka nejprve musí zevnitř potáhnout hrubým povrchem. Na něj pak přijde velmi tenká vrstva nového materiálu, a konečně se přidá tekutina, která přilne do každého dolíčku a vytvoří velmi kluzký povrch připomínající naolejovanou podlahu. Kečup se pak v podstatě vznáší nad povrchem a z lahvičky lehce vyklouzne.

Podle profesora Kripy Varanasiho, který LiquiGlide vyvinul, je technologie naprosto bezpečná. „Skvělé na tom je, že povrch je kombinací pevné a tekuté složky, a proto je lze uzpůsobit na míru danému produktu. Takže pro potraviny vyrobíme povrch z jedlých materiálů, aby se daly konzumovat.“

Spoluvynálezce této technologie, doktor David Smith věří, že dokáže také pomoci redukovat odpad. „Při výrobě těchto lepkavých a polo-lepkavých produktů odhadem asi sedm a půl milionu hektolitrů materiálů každý rok zůstane přilepeno na stěnách výrobních van a nádrží, odkud se posléze smyjí a vyhodí. Pokud jde o samotné produkty, desítky miliard obalů zůstávají se zbytkem produktu uvnitř, takže je tu potenciál pro podstatné zredukování odpadu,“ dodal David Smith.

Zdroj: TÝDEN.cz