zpět na novinky

Prošlé potraviny konzumuje polovina Čechů

Prošlé potraviny konzumuje polovina Čechů

Více než polovina Čechů občas spotřebovává potraviny po skončení doby minimální trvanlivosti. Přibližně 48 % lidí jí tyto potraviny i po skončení doby použitelnosti, tedy datu uvedeném v označení „spotřebujte do“, u potravin, které se rychle kazí, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytlo začátkem srpna Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ukázal také, že 86 % lidí považuje plýtvání potravinami za problém, přes 40 % za celospolečenský. Podle odhadů se v České republice vyhodí až 25 kg potravin na obyvatele ročně. Dotázaní tvrdí, že chtějí plýtvání potravinami omezit, nejčastěji z finančních důvodů. Každá domácnost vydá za potraviny průměrně 22 400 korun ročně za jednoho člena.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se minimální trvanlivostí označují trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, konzervy nebo sušenky. Je možné je bezpečně sníst i po uplynutí uvedeného data, pokud jsou patřičně skladovány a nemají porušený obal. Nejsou závadné, ale nelze ručit za jejich chuťové a výživové kvality. Takové potraviny podle výzkumu konzumuje po skončení minimální trvanlivosti 53 % dotazovaných. Více než polovina Čechů ale vnímá toto datum jako ukazatel zdravotní nezávadnosti stejně jako údaj „spotřebujte do“, oba pojmy lidé často zaměňují.

 

Naproti tomu značení „spotřebujte do“ čili doba použitelnosti se udává u rychle se kazících potravin. Později nejsou považovány za bezpečné a mohou být zdravotně závadné. Přesto 48 % lidí takové potraviny konzumuje.

stažený soubor

Přes polovinu lidí uvedlo, že nevyhodí více než desetinu koupených potravin. Necelá čtvrtina uvedla, že jejich domácnost potraviny nevyhazuje. Podle souhrnných statistik potravinový odpad tvoří zhruba 30 % odpadu z domácností.

Nejčastěji lidé vyhazují potraviny proto, že se zkazí, jde o nespotřebované zbytky nebo mají prošlé datum spotřeby. Ročně se u nás vyhodí více než 254 tisíc tun potravin.

Zdroj: ČTK